Szukaj
Motywy sezonowe
1. kwietnia 2024

Zimowe przepisy: Pyszne i zdrowe dania wzmacniające odporność

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
238 przeczytanie
Zimowe przepisy: Pyszne i zdrowe dania wzmacniające odporność
W zimie jest ważne zachowanie dobrej odporności. Przynosimy wybór smacznych i zdrowych przepisów, które pomogą Ci w zachowaniu zdrowia i energii również w chłodne dni.

Kiedy temperatura obniża się, ważne jest wygrzewanie się nie tylko z zewnątrz, ale również wewnątrz. Co może być w zimie lepsze, niż rozgrzanie się smacznym i zdrowym jadłem, które wzmacnia odporność? W tym artykule przynosimy wybór przepisów, które nie tylko nasycą i rozgrzeją, ale są też pełne witamin i substancji odżywczych, które są kluczowe dla wzmocnienia odporności. A dla tych, którzy szukają sposobu, jak zapobiec stratom ciepła z domu jak najefektywniej, mamy jedną radę, którą są rolety zewnętrzne.

Zupa imbirowa z marchewką i czerwoną soczewicą

Zupa ta jest świetnym źródłem witamin i minerałów. Imbir i marchew wzmacniają układ odpornościowy i rozgrzewają organizm.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 250 g marchwi, pokrojonej
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Obsmażyć na oleju cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i imbir, restować następne 2 minuty.
  2. Dodać marchew i soczewicę, zamieszać i zalać bulionem.
  3. Gotować, dopóki wszystkie składniki nie zmiękną. Następnie zmiksować na gładką masę.
  4. Doprawić solą i pieprzem.

Pieczony łosoś z tymiankiem i cytryną

Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są ważne dla zdrowia serca i układu odpornościowego.

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 cytryna, pokrojona na plasterki
  • 2 łyżki oliwy
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Filety z łososia posolić, popieprzyć i obłożyć plasterkami cytryny i tymiankiem.
  2. Pokapać oliwą i piec w nagrzanym piekarniku na 180 °C ok. 15-20 minut.
  3. Jako dodatek mogą być na przykład ziemniaki lub ziemniaki tłuczone.

Sałatka Quinoa z granatem i awokado

Quinoa jest świetnym źródłem białka roślinnego i błonnika, natomiast granat i awokado są pełne przeciwutleniaczy.

Składniki:

  • 200 g quinoa
  • 1 granat
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone
  • Garść świeżej pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżka oliwy
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotować Quinoa według instrukcji na opakowaniu.
  2. W dużej misce zmieszać ugotowaną quinoa, granat, awokado i pietruszkę.
  3. Zalać oliwą i sokiem cytrynowym, posolić i popieprzyć.

Te przepisy nie tylko rozgrzeją twoje ciało w chłodnie zimowe dni, ale wzmocnią też Twoją odporność i dodadzą energii. Zdrowe jedzenie może być nie tylko pożywne, ale również smaczne i zabawne. Wypróbuj te przepisy a zobaczysz, jak proste i przyjemne może być zimowe gotowanie

Związane bloki i produkty

Dalszej inspiracji dla zdrowego stylu życia możesz poszukać na przykład na naszym blogu na temat: Dom jako centrum odnowy biologicznej.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnowsze

Motywy sezonowe
5. grudnia 2024

Co wszystko można zrobić z choinką?

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
238 przeczytanie
Co wszystko można zrobić z choinką?
Na pewno nie wyrzucać na śmietnik, co chyba dobrze wiesz. Stara choinka może posłużyć ogrodnikom, hodowcom kóz, lub majsterkowiczom. Przeczytaj, jak najlepiej zlikwidować choinkę po Świętach Bożego Narodzenia!
Dom i ogród
1. grudnia 2024

5 powodów, dlaczego warto kupić technikę zaciemniającą właśnie jesienią

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
238 przeczytanie
5 powodów, dlaczego warto kupić technikę zaciemniającą właśnie jesienią
Czy ma jeszcze sens zajmować się techniką zaciemniającą przed zimą? Może będziesz zaskoczony, ale jesień to dobra pora na zakup nowych rolet, żaluzji i siatek przeciw owadom. Podajemy pięć powodów, które dotyczą każdego.