Przejdź do treści
Motywy sezonowe
1. lipca 2022

Nietradycyjne warzywo: spróbuj wyhodować koper włoski, mangold lub okrę

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
1072 przeczytanie
Nietradycyjne warzywo: spróbuj wyhodować koper włoski, mangold lub okrę
Rozszerz horyzonty i spróbuj jadalnych kwiatów, okry, niezwykłych rodzajów warzyw liściowych, lub na przykład kopru włoskiego. Im bogatszy ogród i jadłospis, tym lepiej!

Nietradycyjne warzywa liściowe: sałaty, szpinaki, koper włoski i mangold

Każdy zna sałatę głowiastą lub lodową, ewentualnie rukolę i roszpunkę. Są to nie tylko jadalne listki, które możesz uprawiać w ogrodzie: na bieżące potrzeby jest świetna sałata masłowa, która szybko dorasta (ale też najszybciej więdnie, dlatego trzeba ją skonsumować jak najszybciej), jako źródło liści do sałatki Caesar wykorzystasz własną wyhodowaną sałatę rzymską a pikantny gorzkawy smak daniom zapewni mała ilość listków pietruszki naciowej.

TIP: Zalety zrównoważonego ogrodu

Zaczyna być modny mangold, z którego można wykorzystać liście i szypułki. Liście zazwyczaj dusi się na wzór szpinaku, w taki sam sposób można wykorzystać też szpinak nowozelandzki (trętwian czterorożny). Nazwę otrzymał tylko dzięki podobnemu wykorzystaniu – nie jest spokrewniony ze szpinakiem, inny jest też jego okres wegetacji. Największe zbiory są w letnich miesiącach, w odróżnieniu od wiosennych i jesiennych zbiorów szpinaku. Szpinak nowozelandzki nadaje się też surowy do sałatek, zwłaszcza po zakryciu rosnących liści przed światłem, aby nie ściemniały. Delikatny smak i dużo korzyści dla zdrowia ma szczypiorek chiński czosnkowy (lub czosnek bulwiasty).

Szerokie wykorzystanie ma też koper włoski – nasiona nadają się do mieszanek ziołowych na lepsze trawienie, specyficzny smak i aromat nada rosołom, dressingom i marynatom. Surowe płatki kopru włoskiego mogą być częścią sałatek, całą bulwę można upiec lub ugotować w mleku.

W ogrodzie możesz też wyhodować szczaw. Ale nie ten, który na spacerach zrywamy przy leśnych drogach – szczaw ogrodowy jest wybornym warzywem do sałatek, past lub zup jarzynowych.

Jadalny piżmian i jadalne kwiaty

Piżmian zazwyczaj znamy jako składnik mieszanek na herbaty, jako piżmian jadalny nazywany okra, tradycyjny surowiec południowych stanów USA, Karaibów, zachodniej Azji, wschodnich regionów Morza Śródziemnego i północnych Indii. Bywa składnikiem smażonych lub duszonych mięs lub zup. Okrę możesz wyhodować również w naszych warunkach.

Trendem ostatnich lat stają się jadalne kwiaty – według tego kryterium można też szukać wśród nasion kwiatów. Jeżeli chcesz urozmaicić sałatki, kanapki lub desery jadalną dekoracją, zasiej nasiona nasturcji, ogórecznika, fiołków lub nagietków.

Kwiaty cukinii smażone w cieście są doskonałą, pierwotnie włoską przekąską.

Patisony, hokkaido i inne rodzaje dyni: tykwy nie muszą być tylko ozdobą

Do tykw należą wszystkie dynie, cukinie oraz patisony, kiedyś popularne „latające talerze“, którymi możesz urozmaicić ogródek i jadłospis również dziś. Wszystkie rodzaje dyni są jadalne, ale niektóre są smaczniejsze i łatwiejsze do przygotowania, niż inne. Możesz więc w kuchni, jeżeli będzie Ci się chciało, przygotować danie nawet z wydłubanego miąższu z dyni na Halloween („meksykańskiej“).

Ozdobą ogrodu będą kolorowe gatunki o ciekawych kształtach, takie jak Sweet Dumpling (biało-zielona), dynia żołądkowa w kształcie truskawki, śnieżnobiała White Pearl lub lagenaria (tykwa pospolita w kształcie butelki). Jako oryginalny surowiec do kuchni posłuży dynia makaronowa – wygląda niepozornie, ale po ugotowaniu miąższ rozpada się na włókna, które można jeść jak spaghetti. Najczęściej jednak do wykorzystania w kuchni uprawia się dynie Hokkaido, masłową lub muszkatołową.

Dynie wszystkich rodzajów i wielkości idealnie posłużą jako dekoracja – większe można wydłubać i wykroić, mniejsze umieścić do skrzynek lub dekoracyjnych zakątków.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnowsze

Dom i ogród
6. sierpnia 2025

Dywersyfikacja upraw: sprawdzona metoda, jak zwiększyć plony na grządkach

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
1072 przeczytanie
Dywersyfikacja upraw: sprawdzona metoda, jak zwiększyć plony na grządkach
Jak zoptymalizować plony warzyw, które uprawiasz w ogródku? Jeśli już masz ogródek od jakiegoś czasu, sam to zauważyłeś: powtarzana uprawa tych samych roślin na jednej grządce przynosi coraz niższe plony, wyczerpuje glebę i może prowadzić do rozprzestrzeniania się chorób. Dzieje się tak dlatego, że każda roślina ma nieco inne wymagania glebowe, pobiera z niej różne składniki odżywcze, a także wydziela do ziemi różne substancje odpadowe. Poradzimy Ci, jak zaplanować efektywne wykorzystanie grządek.
Dom i ogród
5. sierpnia 2025

Biofiliczna pergola: Jak lepiej połączyć się z naturą?

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1072 przeczytanie
Biofiliczna pergola: Jak lepiej połączyć się z naturą?
Spotkałeś się już z pojęciem biofiliczny? Wyraża zamiłowanie do przyrody i potrzebę wprowadzenia jak najwięcej naturalnych elementów do codziennego życia. Biofiliczny design to podejście architektoniczne, które łączy naszą przestrzeń życiową i przyrodę. Jest to coraz popularniejszy trend – a w pergoli możesz go użyć sobie najłatwiej.