Zielony czwartek: Smak wiosny
Ostatni czwartek prze Wielkanocą, kiedy według biblijnej tradycji Chrystus ostatni raz zasiadł ze swoimi uczniami do stołu – do tzw. Ostatniej Wieczerzy. Jednocześnie już od średniowiecza na ziemiach czeskich w tym dniu jedzono zielone jadło: dania ze świeżych ziół, szpinaku lub młodych pokrzyw, aby człowiek był zdrowy cały rok.

Co z niego przyjąć dziś: Znajdź czas na wiosenne zakupy świeżych warzyw i ziół, upiecz nadzienie ziołowe lub zrób prosty zielony obiad. Jeżeli jest dobra pogoda, zjedzcie go na zewnątrz – na przykład na tarasie pod markizą. Świeże powietrze i pierwsze ciepłe promienie dodadzą energii na następne dni.
Wielki piątek: Dzień ciszy, wody i przyrody
Wielki piątek w tradycji chrześcijańskiej jest dniem ukrzyżowania Jezusa Chrystusa i jednym z najcichszych dni w roku. W ludowej kulturze z tym dniem jest związanych mnóstwo przesądów – na przykład, że w tym dniu otwiera się ziemia i wydaje swoje skarby albo, że woda ma moc oczyszczającą i uzdrawiającą.

Co z niego przyjąć dziś: Jest to idealny dzień na cichy spacer w przyrodzie lub nad wodą, ewentualnie symboliczne „obmycie“ – ranne opłukanie zimną wodą jako oczyszczenie ciała i myśli. Odpoczywaj z książką, robiąc na drutach, lub po prostu sam ze sobą. Albo wyruszycie z dziećmi szukać wielkopiątkowego skarbu?
Biała sobota: Przygotowania do Wielkanocy
Biała sobota jest dniem przygotowań – dawniej sprzątano w domu, pieczono ciasta i baranki oraz farbowano jajka. Jest to jedyny dzień, w którym w kościołach nie sprawuje się żadnych mszy ani nie udziela się innych sakramentów, z wyjątkiem ostatniego namaszczenia i spowiedzi.
Co z niej przyjąć dziś: Upiecz ciasto wielkanocne lub baranka, ozdób dom gałązkami, które już ozdób dom gałązkami, które już wykiełkowały lub przygotuj z dziećmi koszyki z kolorowymi jajkami. Farbowanie jajek naturalnymi barwnikami (np. łupinami cebuli czy czerwoną kapustą) to piękna tradycja, która podoba się też dzisiejszym dzieciom.
Niedziela wielkanocna: Dzień radości
Niedziela jest świętem zmartwychwstania Chrystusa i w tradycji chrześcijańskiej jest dniem największej radości. Również w ludowym rozumieniu jest to dzień uroczysty – rodziny schodzą się, stołują i przygotowują ostatnie szczegóły poniedziałkowego kolędowania.

Co z niej przyjąć dziś: Przygotuj uroczysty obiad, a jeżeli pozwoli na to pogoda, nakryj stół na zewnątrz pod pergolą.
Wraz z pierwszymi słonecznymi dniami jest to piękny sposób na przywitanie wiosny, z tradycyjnymi daniami, albo takimi, które smakują właśnie Twojej rodzinie.
Poniedziałek wielkanocny: Zabawa, śmigus i jajka
W poniedziałek od dawnych czasów kolędowano, pomimo to, że poniedziałek wielkanocny nie jest świętem chrześcijańskim – te tradycje witania wiosny zostały jeszcze z czasów pogańskich. Kolędnicy chodzą „smagać” dziewczęta, aby były zdrowe i świeże, a w nagrodę otrzymują malowane jajka, a dziś także inne słodycze, czekoladę lub alkohol. W niektórych regionach praktykuje się także polewanie wodą – wszystkie te rytuały związane są z nowym życiem, siłą wiosennej natury oraz symboliką płodności i oczyszczenia.
Co z niego przyjąć dziś: Zorganizuj szukanie pisanek dla dzieci (tzw. „easter egg hunt“), przygotuj śniadanie wielkanocne na świeżym powietrzu, lub zaproś rodzinę i przyjaciół na wielkanocny brunch. Nawet, jeżeli pogoda będzie nieobliczalna, dzięki zaciemnieniu możecie użyć sobie świąt na zewnątrz, nie bojąc się deszczu ani ostrego wiosennego słońca.