Szukaj
Motywy sezonowe
8. sierpnia 2022

Najlepsze zioła do ogrodu i na balkon

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
985 przeczytanie
Najlepsze zioła do ogrodu i na balkon
Masz ogród, balkon lub przynajmniej trochę miejsca na skrzynki za oknem? Uprawiasz tam zioła? Jeżeli nie, najwyższy czas to zmienić: przynosimy przegląd najlepszych ziół, które możesz wyhodować sam.

Do czeskiej kuchni: majeranek, pietruszka i lubczyk

Majeranek wraz z pieprzem, kminkiem, słodką papryką i czosnkiem należy chyba do najczęściej używanych przypraw w klasycznej czeskiej kuchni ​​– bez nich trudno sobie wyobrazić mielone mięso lub placki ziemniaczane. Do uprawiania w ogródku jest jak stworzony, ale tylko jako roślina jednoroczna – nie znosi zimna i zaatakowałyby go grzyby obecne w glebie. Dlatego majeranek na zimę nasuszymy (ciekawostką jest, że suszony jest jako jedno z niewielu ziół bardziej aromatyczny, niż świeży)!

Pietruszka gładkolistna jest też ziołem, którego używamy w czeskiej kuchni bardzo często do posypania gotowanych ziemniaków i ryżu, lub do zup, past i sałatek. Jeżeli szukamy zdrowego zamiennika maggi, zasiejemy lub zasadzimy na grządki lubczyk: zazwyczaj łatwo się rozrasta, dobrze przezimuje i ma wyraźny korzenny smak, który zastąpi dodatki smakowe do zupy.

Na kaszel i przeziębienie możesz w ogródku uprawiać następną typowo czeską roślinę: macierzankę. Pięknie pachnie, uspokaja i ułatwia wykrztuszanie. Jest używana jako herbata lub do kąpieli.

Śródziemnomorski aromat: bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek

Lubisz kuchnię śródziemnomorską – włoską, grecką lub francuską? Dodaj jej smaku świeżymi ziołami: bazylia smakuje wybornie w caprese z pomidorami i mozzarellą, ale można ją dodać też na pizzę. Co zostanie, możesz zamieszać z olejem i ulubionymi orzechami do pesta. Bez oregano, czyli dzikiego majeranku (krewnego naszego majeranku) nie obejdzie się żadna pizza, rozmaryn i tymianek wybornie doprawi najróżniejsze dania mięsne, ziemniaki i zapiekanki.

Zioła możesz też zasadzić do skrzynek w pergoli. Ozdobią Twoją pergolę dekoracyjnymi liśćmi i kwiatami, oraz pięknym aromatem.

Do herbaty i lemoniady: mięta, rojownik lub lawenda

Co by to był za ogródek bez przynajmniej jednej kępki mięty? W lecie aromatyczne listki wykorzystasz do alkoholowych koktajli, lemoniad i do zwykłej wody z kranu; w zimie do smacznej świeżej herbaty miętowej. Na uspokojenie dobrze jest przygotować herbatę z liści rojownika. A do herbaty można też użyć lawendy, której suszone gałązki napełnią pięknym aromatem cały dom.

Ing. Aneta Paroulková

Najnowsze

Motywy sezonowe
5. grudnia 2024

Co wszystko można zrobić z choinką?

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
985 przeczytanie
Co wszystko można zrobić z choinką?
Na pewno nie wyrzucać na śmietnik, co chyba dobrze wiesz. Stara choinka może posłużyć ogrodnikom, hodowcom kóz, lub majsterkowiczom. Przeczytaj, jak najlepiej zlikwidować choinkę po Świętach Bożego Narodzenia!
Dom i ogród
1. grudnia 2024

5 powodów, dlaczego warto kupić technikę zaciemniającą właśnie jesienią

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
985 przeczytanie
5 powodów, dlaczego warto kupić technikę zaciemniającą właśnie jesienią
Czy ma jeszcze sens zajmować się techniką zaciemniającą przed zimą? Może będziesz zaskoczony, ale jesień to dobra pora na zakup nowych rolet, żaluzji i siatek przeciw owadom. Podajemy pięć powodów, które dotyczą każdego.