Przejdź do treści
Motywy sezonowe
8. sierpnia 2022

Najlepsze zioła do ogrodu i na balkon

4 min.
1451 przeczytanie
Najlepsze zioła do ogrodu i na balkon
Masz ogród, balkon lub przynajmniej trochę miejsca na skrzynki za oknem? Uprawiasz tam zioła? Jeżeli nie, najwyższy czas to zmienić: przynosimy przegląd najlepszych ziół, które możesz wyhodować sam.

Do czeskiej kuchni: majeranek, pietruszka i lubczyk

Majeranek wraz z pieprzem, kminkiem, słodką papryką i czosnkiem należy chyba do najczęściej używanych przypraw w klasycznej czeskiej kuchni ​​– bez nich trudno sobie wyobrazić mielone mięso lub placki ziemniaczane. Do uprawiania w ogródku jest jak stworzony, ale tylko jako roślina jednoroczna – nie znosi zimna i zaatakowałyby go grzyby obecne w glebie. Dlatego majeranek na zimę nasuszymy (ciekawostką jest, że suszony jest jako jedno z niewielu ziół bardziej aromatyczny, niż świeży)!

Pietruszka gładkolistna jest też ziołem, którego używamy w czeskiej kuchni bardzo często do posypania gotowanych ziemniaków i ryżu, lub do zup, past i sałatek. Jeżeli szukamy zdrowego zamiennika maggi, zasiejemy lub zasadzimy na grządki lubczyk: zazwyczaj łatwo się rozrasta, dobrze przezimuje i ma wyraźny korzenny smak, który zastąpi dodatki smakowe do zupy.

Na kaszel i przeziębienie możesz w ogródku uprawiać następną typowo czeską roślinę: macierzankę. Pięknie pachnie, uspokaja i ułatwia wykrztuszanie. Jest używana jako herbata lub do kąpieli.

Śródziemnomorski aromat: bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek

Lubisz kuchnię śródziemnomorską – włoską, grecką lub francuską? Dodaj jej smaku świeżymi ziołami: bazylia smakuje wybornie w caprese z pomidorami i mozzarellą, ale można ją dodać też na pizzę. Co zostanie, możesz zamieszać z olejem i ulubionymi orzechami do pesta. Bez oregano, czyli dzikiego majeranku (krewnego naszego majeranku) nie obejdzie się żadna pizza, rozmaryn i tymianek wybornie doprawi najróżniejsze dania mięsne, ziemniaki i zapiekanki.

Zioła możesz też zasadzić do skrzynek w pergoli. Ozdobią Twoją pergolę dekoracyjnymi liśćmi i kwiatami, oraz pięknym aromatem.

Do herbaty i lemoniady: mięta, rojownik lub lawenda

Co by to był za ogródek bez przynajmniej jednej kępki mięty? W lecie aromatyczne listki wykorzystasz do alkoholowych koktajli, lemoniad i do zwykłej wody z kranu; w zimie do smacznej świeżej herbaty miętowej. Na uspokojenie dobrze jest przygotować herbatę z liści rojownika. A do herbaty można też użyć lawendy, której suszone gałązki napełnią pięknym aromatem cały dom.

Najnowsze

Dom i ogród
22. grudnia 2025

Kolorowe trendy w zaciemnieniach: Dlaczego antracyt jest kolorem numer jeden

Kateřina Jelenová
4 min.
1451 przeczytanie
Kolorowe trendy w zaciemnieniach: Dlaczego antracyt jest kolorem numer jeden
Elegancki, uniwersalny i przy tym wyrazisty. Antracyt stał się symbolem nowoczesnej architektury i wzornictwa wnętrz. Pojawia się na elewacjach, oknach, drzwiach i na nowoczesnej technice zaciemniającej. I nic dziwnego. Antracytowe żaluzje, pergole lub rolety wyglądają ponadczasowo, estetycznie i doskonale współgrają z aktualnymi trendami budowlanymi i architektonicznymi.
Dom i ogród
20. grudnia 2025

Jak rozpoznać dobrą żaluzję zewnętrzną: Skupimy się na detalach i materiałach

Jakub Vaněk
4 min.
1451 przeczytanie
Jak rozpoznać dobrą żaluzję zewnętrzną: Skupimy się na detalach i materiałach
Żaluzje zewnętrzne są dziś jednym z najefektywniejszych sposobów, jak ochronić wnętrze przed przegrzewaniem i niepożądanymi spojrzeniami z zewnątrz. Dobry system poznasz nie tylko po wyglądzie. Ważne są materiały, precyzyjne wykonanie i drobne detale, które decydują o żywotności i komforcie używania.