Co zbieramy w lipcu
W lipcu mamy bogaty urodzaj – zrywamy czereśnie i wiśnie, morele, mirabelki, maliny, porzeczki, agrest, letnie jabłka i inne owoce. Truskawki po zbiorach przytniemy albo przynajmniej usuniemy stare liście, możemy też od starszych roślin uciąć zakorzenione pędy i przesadzić je z bryłą korzeniową. Ogródek warzywny dostarczy nam sałaty masłowej i karbowanej, wczesnej marchwi, pietruszki i selera. Zioła możemy przycinać na bieżąco.

Niektóre plony trzeba od razu przetworzyć, zawekować lub zamrozić, inne jednak nadają się również do przechowywania. Warunki różnią się w zależności od rodzaju, ale ogólnie obowiązuje zasada, że owoce nie powinny być wystawione na mróz ani przechowywane w cieple (odpowiednia temperatura to około 5 °C), przechowujemy je w ciemności, aby nie zaczęły kiełkować, ważna jest też cyrkulacja powietrza. Przechowujemy tylko nieuszkodzone i całkowicie zdrowe owoce.
Rośliny uprawne nadające się do długotrwałego składowania
- cebula
- czosnek
- kapusta czerwona i biała
- brukselka
- marchew
- pasternak
- seler
- buraki
- czarny korzeń
- późne odmiany rzodkiewki
- ziemniaki
- orzechy
- gruszki
- jabłka
- pigwa
- kiwi
Lipcowe prace w ogrodzie
Pilnujemy, aby na pomidorach i ogórkach nie pojawiła się pleśń – zaatakowane liście trzeba natychmiast uciąć i spryskać rośliny. Trzeba chronić rośliny przed suchem, przy tym lepiej jest mniej często, ale więcej podlewać, aby woda dostała się głębiej do ziemi do korzeni. Trawnik powinniśmy kosić w przybliżeniu co dwa tygodnie, raczej przed południe, albo pod wieczór. W razie koszenia w upały grozi odkrycie ziemi i spalenie trawnika.
W lipcu możemy wegetatywnie rozmnażać ogrodowe iglaki – cisy, jałowce, cyprysy albo tuje. Oderwij z gałązki około 10-centymetrowe sadzonki i razem z płaską piętką (miejscem, gdzie przylegały do gałęzi) wbij je do wilgotnego, spulchnionego substratu.
Przepowiednie lipcowe
- Ludzie cieszą się latem, a pszczoły kwiatem.
- Gdy pada deszcz na siedmiu braci (10 lipca), pada przez siedem tygodni.
- Święta Markiety (13 lipca) rzuciła sierp do żyta.
- Na świętego Kamila (18 lipca) słońce ma największą siłę.
- Jeśli na świętego Wincentego (19 lipca) jest słonecznie, będzie dużo wina.
- Na świętego Eliasza (20 lipca) przed południem lato a popołudniu jesień.
- Ile chmur na Jakuba (25 lipca), tyle w zimie śniegu.
- Na świętą Annę (26 lipca), chłodne poranki.
- Czego lipiec nie dogotuje, sierpień nie dopiecze.
Co zasiać w lipcu
W lipcu raczej zbieramy plony, na wolne grządki możemy jednak wciąż zasiać warzywa z krótszym okresem wegetacji. Mogą to być buraczki, z które do jesieni wyrosną przynajmniej małe bulwy, sałata masłowa i lodowa, szpinak, rokieta, boćwina, kapusta pekińska, wczesna marchew, kalarepa i różne odmiany rzodkiewki. Zdążymy też wyhodować groszek lub fasolki szparagowe.
Uwaga na uprawę roślin tego samego gatunku w jednym miejscu, gleba musi odpocząć i naczerpać nowych substancji odżywczych. O zmianowaniu upraw możesz w naszym starszym artykule przeczytać więcej.
Tajne rady: zapomniane i mało znane rośliny uprawne wysiewane w lipcu
- rzodkiew wodna – soczyste i świeże warzywo kapustne wysiewamy osobno lub razem z rzodkiewką albo karotką, nadaje się do zimowego przechowywania
- czarna rzodkiew – niewymagające warzywo, zawiera dużo witamin i minerałów, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo oraz poprawia trawienie
- lebiodka ogrodowa (czerwony szpinak) – ciemnoczerwone liście przygotowuje się i smakują podobnie jak szpinak, dzięki krótkiemu okresowi wegetacji (6–8 tygodni) można ją wysiewać aż do września
- musztardowiec liściowy – warzywo kapustne, którego surowe ostro pikantne liście ożywią sałatki, ewentualnie można je również poddać obróbce termicznej
- czarny korzeń (wężymord hiszpański) – pobudza przemianę materii i pomaga przy braku apetytu, w lipcu można go wysiewać z myślą o zbiorach jesienią następnego roku (ma bardzo długi okres wegetacji)
- koper włoski – roślinę o słodko smakujących bulwach najlepiej siać od połowy lipca do połowy sierpnia

Kwiaty w ogrodzie w lipcu
Jeżeli przy pergoli zasiałeś pnące rośliny jednoroczne, takie jak groszki pachnące, powoje lub ozdobne fasole, właśnie teraz będą wspaniale kwitnąć i pachnieć. Rośliny jednoroczne w skrzynkach powinniśmy raz w tygodniu nawozić nawozem zawierającym fosfor i potas. Kontrolujemy róże, czy nie zaatakowały ich mszyce i regularnie pielimy.
Chcesz rozmnożyć wiosenne kwitnące krzewy, takie jak forsycja, porzeczka krwista czy ligustr? Zasadź do podłoża uprawowego sadzonki zielne (niezdrewniałe) z dwiema lub trzema parami liści i końcówką przyciętą tuż nad węzłem liściowym. Ukorzenią się po około czterech tygodniach – wtedy można je przesadzić na miejsce docelowe.