Szukaj
Motywy sezonowe
1. listopada 2023

Świętuj Dzień Czekolady

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
415 przeczytanie
Świętuj Dzień Czekolady
Kto nie lubi czekolady? Prawdziwi czekoladoholicy wiedzą, w jakiej temperaturze ją przechowywać, w jakiej konsumować i dlaczego na pewni nie powinna znaleźć się na bezpośrednim słońcu.

Gorzka, mleczna, biała i Ruby

W dzieciństwie znaliśmy gorzką i mleczną, później wynaleziono też białą. Istnieje jednak jeszcze czwarty typ, który jest produkowany z ziaren kakaowca odmiany Ruby według tajnej receptury, której częścią jest na przykład również kwasek cytrynowy. Czekolada ma niepowtarzalny różowy kolor i smak podobny doi klasycznej czekolady z dodatkowym posmakiem owocowym i waniliowym.

  • Światowy Dzień Czekolady – 7 lipca
  • Międzynarodowy Dzień Czekolady – 13 września
  • Dzień czekolady – 28 października
  • Dzień Czekoladowych Słodyczy – 28 grudnia

Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce

Przechowywanie czekolady jest swego rodzaju alchemią. Jeżeli będzie za ciepło, roztopi się. W kontakcie z powietrzem i światłem słonecznym ponadto dochodzi do oksydacji. Nadmierny chłód i wilgoć lub częste zmiany temperatury prowadzą do kondensacji i tak zwanych wykwitów. Na pewno czekolady nie należy przechowywać w lodówce, zarówno z powodu nadmiernego chłodu i wilgoci, jak też z powodu łatwego wchłaniania okolicznych zapachów. Idealna jest temperatura w granicach 12 - 20 stopni, w suchym miejscu o stałej temperaturze, z dala od silnie aromatycznych artykułów spożywczych lub substancji. Uwaga - nawet w idealnych warunkach nie wytrzyma wiecznie. Jej spożycia nie należy odkładać dłużej niż rok.

Idealnym miejscem jest więc dobrze zaciemniona i niezbyt ciepła spiżarnia. Jeżeli masz kuchnię lub spiżarnię z oknami na południe, od gorąca pomoże j odizolować na przykład żaluzja zewnętrzna. W spiżarni z oknami na północ wystarczą zupełnie również klasyczne aluminiowe żaluzje poziome lub prosta roleta tekstylna.

Gdzie i jak najlepiej delektować się czekoladą

Zapomnij o potajemnie odłamywanych kawałkach czekolady do gotowania. Lepiej od czasu do czasu pozwolić sobie na wysokiej jakości czekoladę o wysokiej zawartości kakao, najlepiej ze specjalistycznej manufaktury czekolady lub od mistrza czekolady, i cieszyć się nią w spokoju i dobrym towarzystwie. Chociaż dni są coraz krótsze, wciąż jest przyjemnie i Dzień Czekolady możesz obchodzić na przykład w ogrodzie, z przyjaciółmi pod pergolą, degustując różne smaki wyborowego kakaowego przysmaku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnowsze

Dom i ogród
7. kwietnia 2025

Wybór siatki przeciw owadom: praktyczny przewodnik

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
415 przeczytanie
Wybór siatki przeciw owadom: praktyczny przewodnik
Jeszcze zanim się na dobre ociepli, poznamy przychodzącą wiosnę według obecności much i innych owadów. I znów człowiek boi się włączyć światło z otwartymi oknami. Przy tym można to zrobić inaczej – założenie siatki przeciw owadom zasadniczo poprawi jakość życia. Jak wybrać tę właściwą?
Motywy sezonowe
5. kwietnia 2025

Dzień świętego Patryka: Przywitaj wiosnę na zielono

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
415 przeczytanie
Dzień świętego Patryka: Przywitaj wiosnę na zielono
W Irlandii i Stanach Zjednoczonych Dzień świętego Patryka obchodzi się uroczyście, u nas tego święta wciąż za bardzo nie znamy. A przy tym szkoda! Jest to świetna okazja do przyjemnego spędzenia ostatnich chłodnych dni przed wiosną, ozdobienia domu zielenią i stworzenia przyjemnej atmosfery w kręgu rodzinnym i przyjaciół.