Przejdź do treści
Motywy sezonowe
1. listopada 2023

Świętuj Dzień Czekolady

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
516 przeczytanie
Świętuj Dzień Czekolady
Kto nie lubi czekolady? Prawdziwi czekoladoholicy wiedzą, w jakiej temperaturze ją przechowywać, w jakiej konsumować i dlaczego na pewni nie powinna znaleźć się na bezpośrednim słońcu.

Gorzka, mleczna, biała i Ruby

W dzieciństwie znaliśmy gorzką i mleczną, później wynaleziono też białą. Istnieje jednak jeszcze czwarty typ, który jest produkowany z ziaren kakaowca odmiany Ruby według tajnej receptury, której częścią jest na przykład również kwasek cytrynowy. Czekolada ma niepowtarzalny różowy kolor i smak podobny doi klasycznej czekolady z dodatkowym posmakiem owocowym i waniliowym.

  • Światowy Dzień Czekolady – 7 lipca
  • Międzynarodowy Dzień Czekolady – 13 września
  • Dzień czekolady – 28 października
  • Dzień Czekoladowych Słodyczy – 28 grudnia

Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, ale nie w lodówce

Przechowywanie czekolady jest swego rodzaju alchemią. Jeżeli będzie za ciepło, roztopi się. W kontakcie z powietrzem i światłem słonecznym ponadto dochodzi do oksydacji. Nadmierny chłód i wilgoć lub częste zmiany temperatury prowadzą do kondensacji i tak zwanych wykwitów. Na pewno czekolady nie należy przechowywać w lodówce, zarówno z powodu nadmiernego chłodu i wilgoci, jak też z powodu łatwego wchłaniania okolicznych zapachów. Idealna jest temperatura w granicach 12 - 20 stopni, w suchym miejscu o stałej temperaturze, z dala od silnie aromatycznych artykułów spożywczych lub substancji. Uwaga - nawet w idealnych warunkach nie wytrzyma wiecznie. Jej spożycia nie należy odkładać dłużej niż rok.

Idealnym miejscem jest więc dobrze zaciemniona i niezbyt ciepła spiżarnia. Jeżeli masz kuchnię lub spiżarnię z oknami na południe, od gorąca pomoże j odizolować na przykład żaluzja zewnętrzna. W spiżarni z oknami na północ wystarczą zupełnie również klasyczne aluminiowe żaluzje poziome lub prosta roleta tekstylna.

Gdzie i jak najlepiej delektować się czekoladą

Zapomnij o potajemnie odłamywanych kawałkach czekolady do gotowania. Lepiej od czasu do czasu pozwolić sobie na wysokiej jakości czekoladę o wysokiej zawartości kakao, najlepiej ze specjalistycznej manufaktury czekolady lub od mistrza czekolady, i cieszyć się nią w spokoju i dobrym towarzystwie. Chociaż dni są coraz krótsze, wciąż jest przyjemnie i Dzień Czekolady możesz obchodzić na przykład w ogrodzie, z przyjaciółmi pod pergolą, degustując różne smaki wyborowego kakaowego przysmaku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnowsze

Dom i ogród
6. sierpnia 2025

Dywersyfikacja upraw: sprawdzona metoda, jak zwiększyć plony na grządkach

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
516 przeczytanie
Dywersyfikacja upraw: sprawdzona metoda, jak zwiększyć plony na grządkach
Jak zoptymalizować plony warzyw, które uprawiasz w ogródku? Jeśli już masz ogródek od jakiegoś czasu, sam to zauważyłeś: powtarzana uprawa tych samych roślin na jednej grządce przynosi coraz niższe plony, wyczerpuje glebę i może prowadzić do rozprzestrzeniania się chorób. Dzieje się tak dlatego, że każda roślina ma nieco inne wymagania glebowe, pobiera z niej różne składniki odżywcze, a także wydziela do ziemi różne substancje odpadowe. Poradzimy Ci, jak zaplanować efektywne wykorzystanie grządek.
Dom i ogród
5. sierpnia 2025

Biofiliczna pergola: Jak lepiej połączyć się z naturą?

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
516 przeczytanie
Biofiliczna pergola: Jak lepiej połączyć się z naturą?
Spotkałeś się już z pojęciem biofiliczny? Wyraża zamiłowanie do przyrody i potrzebę wprowadzenia jak najwięcej naturalnych elementów do codziennego życia. Biofiliczny design to podejście architektoniczne, które łączy naszą przestrzeń życiową i przyrodę. Jest to coraz popularniejszy trend – a w pergoli możesz go użyć sobie najłatwiej.