Przejdź do treści
Zrób to sam
2. lipca 2024

Gotujemy i pieczemy z dziećmi na kwarantannie: proste i zabawne przepisy

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
504 przeczytanie
Gotujemy i pieczemy z dziećmi na kwarantannie: proste i zabawne przepisy
Brakuje Ci pomysłów, jak zająć dzieci? Wspólne gotowanie przynosi kilka korzyści: utrzymasz je na chwilę z dala od ekranów, wytworzycie razem coś użytecznego, a ponadto mogą pouczyć się o właściwościach fizycznych różnych surowców, lub nauczyć się ważyć i mierzyć. Jakie przepisy dzieci lubią?

Szybkie miękkie pierniczki

Podczas przygotowania pierniczków lub innych słodyczy dzieci mogą dosypywać zważone składniki do ciasta, wałkować i kroić. Przygotuj foremki z wiosennymi motywami – jajka, kurczęta, zajączki lub owieczki.

Ciasto na pierniczki

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g ciekłego miodu
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1–2 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do pierników

Sypkie surowce starannie zamieszamy. W drugiej misce utrzemy miękkie masło z cukrem i miodem, dodamy jajka i wyrobimy suchą masę – ręcznie lub z pomocą miksera. Ciasto odleżymy jeden lub dwa dni w lodówce w torebce foliowej lub folii spożywczej.

Drugiego lub trzeciego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wykrajamy dowolne kształty. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy na 170 °C  w przybliżeniu 10 minut, po więcej niż 12 minutach grozi, że pierniczki przepieką się i stwardnieją. Zaraz po upieczeniu natrzemy zmiksowanym jajkiem i po ostygnięciu możemy zdobić klasyczną polewą z białka, lub na przykład czekoladą. Pierniczki są od razu miękkie i dzieci bardzo je lubią.

Rogale

Co prawda dziś można je kupić przeważnie pakowane, wiele rodzin preferuje jednak domowe pieczywo.

Ciasto na rogale

  • 500 g mąki tortowej
  • 60 g smalcu, masła lub oleju
  • 300 ml wody
  • 5 gramów soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
  • + mak lub sól gruboziarnista do posypania

Drożdże zmieszamy ze 100 ml letniej wody, cukrem łyżką z odmierzonej ilości mąki na zakwas. Odczekamy około dziesięciu minut - masa powinna tworzyć pęcherzyki, jeżeli „nie żyje“, będziemy potrzebować innych drożdży. Resztę mąki zmieszamy z solą, tłuszcz roztopimy i wraz zresztą wody wszystko włożymy do naczynia robota (ręczne ugniatanie ciasta na rogale jest stosunkowo pracochłonne, jeżeli nie mamy robota, czeka nas sporo pracy z warząchwią). Hakiem do ugniatania dokładnie ugniatamy ok. 10 minut.

Powstałe ciasto zostawimy w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia, dopóki nie podwoi swojej objętości. Formujemy rogale, bułki lub inne kształty, na blasze natrzemy je wodą, posypiemy makiem lub solą i jeszcze zostawimy na 15–20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 °C (lub piecu na gorące powietrze na 170 °C), po upieczeniu zostawimy do ostygnięcia na ruszcie.

Ślimaki z ciasta francuskiego

Następny przepis, który dzieciom smakuje i jednocześnie lubią go przygotowywać: rozwałkowane ciasto francuskie natrzemy keczupem na całej powierzchni, możemy posypać oregano i układamy plasterki szynki i sera tak, aby była pokryta cała dłuższa stron (krótsza podczas rolowania trochę się zmniejszy, dlatego wystarczy ser i szynkę kłaść na przykład tylko do połowy).

Wzdłuż dłuższej strony zrolujemy i (już raczej z pomocą osoby dorosłej) pokroimy ka kółka, które upieczemy na papierze do pieczenia w gorącym piekarniku. Zrolowany rękaw możemy też włożyć do piekarnika cały i pokroić dopiero po upieczeniu – będziemy mieli zamiast ślimaków słony strudel.

Zdobienie kanapek, grzanek i pizzy

Nawet ci najmniejsi mogą nasmarować pieczywo pastą i ozdobić pokrojoną zieleniną. A jeżeli robicie domową pizzę, z ciasta drożdżowego, francuskiego, czy nawet zdrowego ciasta kalafiorowego, będą z entuzjazmem smarować podłoże sosem pomidorowym, posypywać oregano i obkładać serem, szynką i innymi specjałami.

Ing. Aneta Paroulková

Najnowsze

Dom i ogród
6. września 2025

Ogród jako letni salon: Jak technika zaciemniająca zmieni przestrzeń na zewnątrz

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
504 przeczytanie
Ogród jako letni salon: Jak technika zaciemniająca zmieni przestrzeń na zewnątrz
Ogród lub taras już dawno nie służy tylko do uprawy kwiatów i warzyw. W ostatnich latach coraz częściej zmieniają się w przedłużoną przestrzeń mieszkalną, niemal letni salon, gdzie odpoczywa się, stołuje, pracuje i bawi z przyjaciółmi. Jednak, aby ta strefa na zewnątrz była wygodna i nadawała się do pobytu cały dzień, nie wystarczą tylko meble ogrodowe i grill. Kluczową rolę odgrywa technika zaciemniająca, która pomaga w regulacji temperatury, chroni przed ostrym słońcem, deszczem lub wiatrem i nadaje tej przestrzeni przytulność i styl.
Dom i ogród
5. września 2025

Żaluzje zewnętrzne vs. rolety ekranowe: Jakie zaciemnienie jest lepsze na Twoim tarasie?

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
504 przeczytanie
Żaluzje zewnętrzne vs. rolety ekranowe: Jakie zaciemnienie jest lepsze na Twoim tarasie?
Taras jest sercem letniego mieszkania. Miejscem, gdzie jesz śniadanie na słońcu, wieczorem grillujesz z przyjaciółmi lub odpoczywasz z kawą. Jednak, aby taras był wygodny również w upalne dni lub przy zmiennej pogodzie, potrzebuje właściwego zaciemnienia. I właśnie tu przychodzi kolej na wybór z dwóch popularnych typów techniki zaciemniającej, żaluzji zewnętrznych i rolet ekranowych. Które z nich najlepiej nadają się właśnie na Twój taras? Odpowiedź zależy od kilku czynników, od preferencji estetycznych po wymagania praktyczne.