Nie może zabraknąć dobrego jadła i bogatych datków
Na Wielkanoc mamy okazję do wykorzystania pierwszych owoców wiosennej przyrody, przede wszystkim ziół, wczesnych warzyw i jajek od zaczynających znosić kur. Wykorzystamy je do nadzienia, wiosennych sałatek i zup, oraz do pieczenia słodkich smakołyków.
Jakiego baranka upieczesz w tym roku?
Nie musisz co roku powtarzać starej klasyki! Zainspiruj się na przykład poniższymi smakami i znajdź przepis w swojej ulubionej książce kucharskiej lub na sprawdzonym portalu kucharskim.
- bananowy
- marchewkowy
- kokosowy
- twarogowy
- ajerkoniaku
- orzechowy
- śmietankowy
Możesz też upiec datki dla kolędników: na pewno nie pogardzą pierniczkami, domowymi herbatnikami, lub ciastkami z wielkanocnymi motywami, ewentualnie małym, jednoporcjowym ciastem wielkanocnym i barankami. Nie może, oczywiście, zabraknąć jajek jako symbolu płodności i budzącej się przyrody. Zainspiruj się naszymi pomysłami na barwienie i zdobienie jajek!
Schowaj się przed kwietniową pogodą pod pergolę
Kwietniowa pogoda jest wciąż jeszcze zmienna i zamiast słońca może padać deszcz. Z pergolą bioklimatyczną nie musisz bać się kaprysów pogody: lamele łatwo zamkniesz i ochronisz się przed deszczem i nieprzyjemnym światłem. Aby pergoli nie przedmuchiwał wiatr, pomogą dodatkowe rolety ekranowe lub oszklenie.
Wtedy już nic nie będzie przeszkadzać w udanym ogrodowym party lub wielkanocnym spotkaniu. Przypomnij sobie wielkanocne obyczaje i ludowe prognostyki tu. A jeżeli aluminiowa konstrukcja wydaje Ci się mało wielkanocna, ozdób ją wielkanocnymi symbolami lub kwiatami.